Vyhledat akci
Místo

Druh

Skvělý dárek pro rybáře
Víte, jaký je nejlepší dárek pro rybáře?
Vtipné tričko, mikina - s rybou, kaprem a dalšími rybářskými motivy.
www.vyrobsitricko.cz

Dárek tričko pro rybáře

Zámek ve Světlé nad Sázavou

Navštivte znovu zpřístupněný zámek ve Světlé nad Sázavou!


V roce 2013 zámek změnil majitele a hlavním úkolem se stala záchrana památky s cílem otevřít zámek v co možná nejkratší době veřejnosti. Záměr byl splněn již v červnu 2014, kdy byla na zámku zpřístupněna Expozice historického evropského skla, která se nachází v nově zrekonstruovaných místnostech barokního křídla zámku. Zároveň s tím byly na zámku otevřeny dvě dětské expozice: Království panenek a pohádkový okruh Na Sázavě.

 

Od června 2015 mají návštěvníci možnost navštívit několik zámeckých expozic:

 

I. okruh je věnován Expozici historického evropského skla, kde mohou návštěvníci obdivovat na 1100 předmětů vytvořených v období od baroka až do počátku 20. století. Soubor pochází z unikátní sbírky Uměleckoprůmyslového musea v Praze a v takovém rozsahu a kvalitě zatím nebyl nikdy vystaven. Kvůli generální rekonstrukci budovy muzea v Praze nebudou v následujících letech jeho sbírky zpřístupněny.  

 

Malí i velcí návštěvníci si mohou v expozici Království panenek prohlédnout nejen panenky, ale i medvídky, kočárky a další hračky. Panenky jsou vyrobené z různých materiálů, (k nejstarším patří celuloidové) a pochází nejen z Čech, ale i z Německa, Španělska nebo Japonska. Expozice bude doplněna o modely hradů a zámků z Česka a Německa. V dětském pohádkovém okruhu Na Sázavě se návštěvníci seznámí aktivní formou s regionálními posázavskými pověstmi, které jsou inspirované knihou od Eduarda Doubka.

 

II. okruh sestává ze tří expozic. V Expozici historických hodin mohou návštěvníci obdivovat vzácné hodiny, vytvořené v období od baroka do poloviny 19. století. Soubor pochází z unikátní sbírky Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Druhou částí prohlídkového okruhu je Expozice historických zbraní z období od 19. století do konce 1. světové války, které jsou zapůjčené ze sbírek Národního muzea v Praze. Třetí částí je Expozice obrazů a soch, kde návštěvníci uvidí vzácné obrazy a barokní polychromované sochy zapůjčené ze sbírky Muzea Vysočiny Třebíč.

 

V průběhu celé sezóny probíhají na zámku jak akce zaměřené primárně na děti (Den dětí, Svět hraček) tak i pro celé rodiny (Trčkovské slavnosti, SázavaFest, koncerty, výstavy a další akce).

 

Návštěvníci se mohou občerstvit v zámecké kavárně Ladurée. Lze využít jak vnitřní prostory kavárny, které slibují klidnou zámeckou atmosféru, tak i venkovní sezení na nádvoří nebo u zámeckého parku. Nápojový lístek sestává z široké nabídky kávy, čajů, džusů, v zimním období i horké čokolády či punče. K tomu si návštěvníci mohou pochutnat na zákuscích, dortících či zmrzlině. Pro děti je k dispozici dětský koutek.

 

V části severního křídla zámku můžete obdivovat zimní zahradu (oranžérii) s umělou grottou s vodopádem a jezírkem, do které lze vstoupit přímo z nádvoří. Jezírko je nyní domovem 17 vodních želv. Na zámek navazuje rozlehlý upravený anglický park (18 hektarů) s kaskádou rybníků a altány. 

 

V následujících letech za stálého provozu proběhne kompletní rekonstrukce celého zámeckého areálu a vznikne velký zámecký okruh, který podchytí období od renesance po novorenesanci. Důraz je kladen na to, aby se zámek stal kulturním centrem nejen Vysočiny, ale celého Česka.

 

Z historie zámku

 

Historie světelského zámku sahá až do středověku, kdy Štěpán ze Šternberka nechal roku 1393 vystavět na levém břehu řeky Sázavy gotickou tvrz chráněnou příkopy.

 

V roce 1429 připadlo světelské panství rodu Trčků z Lípy a roku 1567 nechal Burian III. Trčka z Lípy přestavět stávající tvrz na lovecký zámek a to již v renesančním stylu. Z této doby pochází dochovaný latinský nápis, nad portálem na jižním průčelí zámku, který v českém jazyce zní: "Není pokoje na tomto světě, Burian Trčka z Lípy, první komoří císařský, 1567". Trčkové tu sídlili až do roku 1636, kdy byl jejich majetek zkonfiskován a připadl královské komoře.

 

Po třicetileté válce se zde vystřídalo několik majitelů. Důležitým byl od roku 1668 Jan Bartoloměj z Vernieru, neboť zahájil přístavbu dnešního východního křídla k renesanční trčkovské tvrzi.

 

V roce 1722 se stal zámek majetkem rodu Černínů. František Antonín Černín pokračoval v dalších úpravách zámku v duchu baroka. Nyní již dostavěné východní křídlo bylo obohaceno o sochařskou výzdobu, arkády v prvním patře a rodové erby. Stavební úpravou prošel i zámecký park.

 

Další přestavba proběhla v letech 1774-1775, kdy na zámku působil rod Kolovratů Krakovských. V roce 1809 přestal zámek sloužit svému původnímu účelu, a v době napoleonských válek se proměnil ve vojenskou nemocnici.

 

Novým majitelem zámku se stal v roce 1817 hrabě František Josef Zichy, který nechal přestavět západní křídlo zámku v empírovém slohu, Rytířský sál a ostatní místnosti v prvním patře nechal vyzdobit štuky.

 

V roce 1821 přešel zámek do majetku rodu Salm-Reifferscheidtů. Ti si v roce 1869 přizvali k přestavbě svého sídla vídeňského architekta Svatoše, jehož úkolem bylo upravit zámek s ohledem na původní umělecké slohy. Pouze k západnímu křídlu přistavěl v novorenesančním slohu věžičku a balkon nad hlavním vstupem. Na nádvoří uzavřel arkády řadou oken a vybudoval oranžérii, která se dochovala v původní podobě dodnes.

 

Svatošovou přestavbou tehdy zámek získal svou dnešní podobu. Vznikla jednopatrová a z části dvoupatrová historizující budova o čtyřech křídlech, která uzavírají čestné nádvoří s kašnou. Na stavbě jsou jasné renesanční, barokní, empírové a novorenesanční prvky.

 

Na počátku 20. století se na zámku usídlila Pozemková banka. Brzy na to se zámek stal majetkem továrníka Richarda Morawetze. Ten však musel ještě před válkou opustit Čechy a tak zámek využila ke svým účelům německá (1939-1945) a později československá posádka (1945-1948). Od roku 1949 na zámku sídlila střední zemědělská škola, která zde zůstala až do roku 2011. Nyní je zámek majetkem společnosti Zámek Světlá s.r.o., která památku koupila od města v roce 2013 a již zpřístupnila široké veřejnosti.

 

Tato akce je v kategoriích:
» Společenské akce
» Muzeum
» Parky
» Památky
» Historické akce
» Zámky
» Výlety



Ohodnoť akci:

Průměrné hodnocení: 3.9
Celkem hodnotících: 249



Místo konání akce: Zámecká 1, 582 91 Světlá nad Sázavou
Stálá akce
Vstupné: Zdarma
Počet zobrazení: 5801

Akci pořádá


Okres: nezadáno
Telefon: nezadáno
E-mail: nezadáno
Jiný kontakt: nezadáno
WWW: http://www.zameksvetla.cz/

Další akce pořádáné tímto uživatelem

Podělte se s návštěvníky o svůj zážitek na tomto místě











Podělte se jako první!

Přidejte si nás na Facebooku a sdílejte akce!

Spřáteléné weby


Trička s potiskem
Vyrobte si vlastní tričko


Online hry
1000+ online her