Vyhledat akci
Místo

Druh

Skvělý dárek pro rybáře
Víte, jaký je nejlepší dárek pro rybáře?
Vtipné tričko, mikina - s rybou, kaprem a dalšími rybářskými motivy.
www.vyrobsitricko.cz

Dárek tričko pro rybáře

Hrad Landštejn – úkryt netopýrů na zemském pomezí

Jednu z nejvýznamnějších románských památek ve střední Evropě si oblíbili netopýři. V místních sklepích pravidelně zimuje několik druhů.


Od roku 1990 je hrad, nyní v péči Národního památkového ústavu, přístupný veřejnosti.

V zimě je sice Landštejn pro návštěvníky uzavřen, ale úplně opuštěný není. Chladné období roku zde tráví několik druhů letounů. Ve starobylých sklepích s původní románskou studnou a ve sklepích u cisterny pravidelně zimuje netopýr velký, vodní a ušatý, v renesančním příhrádku u třetí brány se v mrazivých dnech ukrývají netopýři černí. V hradním sklepení byl vícekrát zaznamenán i poměrně vzácný netopýr velkouchý, v roce 2002 odborníky překvapil výskyt netopýra brvitého.

 

Netopýři se v areálu hradu vyskytují i koncem léta v období přeletů a sociálních kontaktů (tzv. swarmingu). Celkem zde bylo od roku 1973 do současnosti zjištěno 11 druhů. Starobylý hrad, stojící na jednom ze žulových vrchů Novobystřické vrchoviny, představuje významný bod v krajině, kde se setkávají lesní druhy netopýrů (n. velkouchý, řasnatý, černý, ušatý) se zástupci druhů rozmnožujících se na půdách budov (n. velký, večerní), případně i druhů teplomilných (n. brvitý).

Návštěvníci hradu se mohou s netopýry blíže seznámit díky informační ceduli umístěné v areálu. Pro rodiny s dětmi či školní výpravy jsou v pokladně hradu k dispozici hravé pracovní listy Netopýři na hradech a zámcích.

Za dlouholetou spolupráci na ochraně netopýřího zimoviště byla v roce 2021 správa hradu Landštejn oceněna plaketou Náš soused je netopýr.

Tato akce je v kategoriích:
» Hrady
» Rozhledny
» Památky
» Pěší turistika
» Cyklo turistika
» Výlety



Ohodnoť akci:

Akce ještě nebyla ohodnocena.


Místo konání akce: Landštejn
Stálá akce
Vstupné: Zdarma
Počet zobrazení: 939

Podělte se s návštěvníky o svůj zážitek na tomto místě











Podělte se jako první!

Přidejte si nás na Facebooku a sdílejte akce!

Spřáteléné weby


Trička s potiskem
Vyrobte si vlastní tričko


Online hry
1000+ online her